en
ro

16
SEP
2013

The shortest way to a global career, ziua 1, intalnirea de la AmCham

Dupa cum bine stiti, in saptamana 16-20 septembrie 2013 cea de-a 18-a cohorta a programului MBA oferit de Universitatea Arcadia, SUA se afla in Bucuresti.
DIBS, ca partener exclusiv in Romania a Universitatii Arcadia, a profitat de situatie si a organizat saptamana “The shortest way to a global career”, o saptamana de promovare a programului de MBA ce va incepe in luna martie 2014.
Planificarea va fi una extrem de interesanta pentru toata lumea, aceasta implicand o serie de vizite la diferite companii din Bucuresti, workshop-ul de marti, 17 septembrie si o plimbare pe Valea Prahovei.

Prima intalnire a avut loc astazi, la ora 09.30 la AmCham, discutie ce a fost purtata cu Anca Harasim, director executiv.

Desi se afla in Bucuresti doar de doua zile, nu au putut sa nu observe protestele care au loc in aceste zile pe tema “Rosia Montana”. Si, firesc, prima curiozitate a fost legata direct de subiectul in sine. ” De ce protesteaza ?”, “De ce nu exploateaza ? ” sau ” Se va exploata ? ” sunt doar cateva dintre intrebarile pe care studentii mai curiosi le-au adresat doamnei Harasim. Desi este un subiect pe cat de delicat, pe atat de dezbatut in Romania, doamna direct le-a explicat cu mult tact si multa rabdare despre incurcaturile, in special politice, din jurul acestui subiect.
A doilea subiect, la fel de interesant din punctul lor de vedere, a fost tranzitia de la perioada comunista la perioada actuala. Au adresat o serie de intrebari legate de stilul de viata existent inainte de 1989, de mentalitatile si ideile inradacinate in acea perioada si au inteles ca Romania se afla inca in perioada in care isi cauta drumul. Pana la urma, problemele din Romania se vor simplifica in momentul in care tara noastra isi va gasi acest drum.

Venind din patria business-ului, curiosii studenti americani au dorit sa afle care este situatia din Romania in sectorul afacerilor si cat de usor este sa pornesti o afacere in ziua de astazi. Si aici, au primit cam acelasi raspuns : inca ne cautam drumul. Adevarul este unul foarte simplu, si anume ca Romania inca nu a gasit formula ideala de a combina notiunile noi de business venite din vest cu stilul de lucru autohton de lucru. De fapt, aici se rezuma totul : la tranzitia pe acest segment, tranzitie care ar presupune schimbarea in bine a multor lucruri in Romania. Si cum orice schimbare are nevoie de timp, Romania mai are inca nevoie de cativa ani pentru a se (re)gasi.

A venit apoi randul discutiilor despre planurile de dezvoltare, pe termen mediu si lung a Romaniei. Doamna director le-a explicat cum, din pozitia dumneaei, a facut parte dint-o serie de comisii si a luat parte la diferite discutii referitoare la dezvoltarea tarii dupa anumite modele europene. Din pacate insa, planurile nu s-au concretizat si in actiuni.

S-a discutat apoi despre sistemul de invatamant, despre “lupta” dintre institutiile de stat si cele private, concluzionadu-se ca, in acest moment, in Romania, studentii buni inca se duc la facultatile de stat. Au fost curiosi sa afle despre BAC si despre sistemul de admitere in facultati. Dupa studenti, cum era si firesc, s-a ajuns la rata somajului, un subiect care ii preocupa si pe americani, acestia avand de asemenea o problema cu somajul, in randul tinerilor in special. Supriza a fost ca avem aproximativ aceeasi rata a somajului precum Statele Unite ( aproximativ 7% ), insa atat ei cat si noi dorim am concluzionat ca aceasta nu este cifra reala. Pararea studentilor a fost ca Statele Unite da semne vizibile de imbunatatire a situatiei economice. Sunt convins insa ca parerea studentilor romani este opusa total.

Au fost apoi surprinsi sa afle ca tara pe care mare parte a romanilor o apreciaza este insasi Statele Unite si ca multi dintre romani si-ar dori sa ajunga acolo cat mai repede. Am discutat despre situatii in care relatiile politice dintre Romania si SUA au avut de suferit, dar, per ansamblu, a fost subliniata importanta relatiilor diplomatice dintre cele doua state.

A urmat si un moment usor amuzant, cand au dorit sa afle daca exista o competitie locala mare pe piata fast-food-urilor si daca exista restaurante fast-food, autohtone, asemanatoare cu KFC, McDonalds or Burger King. La aceste intrebari au aflat ca in Romania se consuma multa shaorma si ca nu avem inca restaurante similare celor mentionate mai sus. :)

Saptamana de promovare a MBA-ului Universitatii Arcadia ce va debuta in martie in Romania, va continua cu vizite la diferite companii din Bucuresti si va invitam sa fiti alaturi de noi pe retele de socializare pentru a afla cum decurge promovarea MBA-ului adus in Romania de Danubius International Business School, in parteneriat cu Universitatea Arcadia din Statele Unite ale Americii.

20130916-125511.jpg

Leave a Reply

*

captcha *